Povijest župe Ledinac

Župa Ledinac nalazi se u istočnome dijelu općine Grude. Njezini susjedi su župe: Rasno, Široki Brijeg, Kočerin, Grude i Raskrižje. Utemeljena je 3. listopada 1930. na osnovi odluke biskupa fra Alojzija Mišića odvajanjem sela od ondašnjih triju župa – Rasna, Gruda i Ružića.
 

U prošlosti je bila sastavni dio župe Rasno, čiji su prostor i puk bili dio velike župe Široki Brijeg sve do 1872. godine. Tada je Rasno postalo kapelanija, a od 1874. župa koja ima svoje matice od 1872. Obuhvaćala je široko područje, broj župljana se povećavao, život je donosio različite i nove promjene i potrebe pa su se od nje odvojile tri nove župe: Grljevići (1919.), Ledinac (1930.) i Buhovo (1969.).

Prvi ledinački župnik bio je don Ante Čule (1903.–1972.), brat biskupa dr. Petra Čule, koji je na toj dužnosti bio sve do svoje smrti. Ukopan je u kapelici u groblju uz samo crkveno dvorište, a župljani su mu se odužili spomenikom i natpisom: „I mrtav pastir u sjeni hrama na vječnoj straži stoji s nama.“ To je zaslužio kao osnivač župe i graditelj župne crkve, a prošao je i Križni put. Predvodio je župu sve do 1970. kada je otišao u mirovinu, no umro je dvije godine poslije na Ledincu i tu i pokopan.

 Tijekom 2000. i 2001. godine izvršeni su obimni radovi na uređenju okoliša crkve , te je napravljen plato između groblja i crkvenog pločnika. Na tom platou koji je nazvan "Trg generala Blage Zadre", nalazi se spomenik svim poginulim iz Donjih Mamića, II i Domovinskog rata.